DUNA MÜVÉSZEGYÜTTES
1139 Budapest

Gyutacs u. 10.

Tel. / fax: +36-1-201-66-13

Mail: csasztvan.zsuzsanna@dunapalota.hu

Előadásunk kiindulópontja az Erdély történelmi határán fekvő Feketetó, ahol évszázadok óta Közép-Európa egyik legnagyobb vásárát rendezik meg. Az eredetileg hagyományos vásár képe az idők folyamán jelentősen megváltozott: a paraszti világ mindennapi szükségleteit kielégítő kínálat szinte teljesen kicserélődött, Feketetó mára idegenforgalmi látványosság lett, afféle zsibvásár, ahol olcsó bóvliként kínálják nekünk a múltat, féláron a jövőt…
Vajon a Feketetó tiszta forrás-e még, tükrében önmagunkra, saját lényegünkbe pillanthatunk, vagy egy olajfoltokkal szennyezett, vízfelület csupán? A létalapjától megfosztott, áruvá – divatcikké – váló kultúra fogyasztása vajon nem rohasztja-e el gyökereinket, életerőnk, önismeretünk eleven forrásait? Táncelőadásunk a fogyasztói társadalom hatására kialakult kulturális káoszt kívánja groteszk módon megmutatni.
Ahogy a vásár forgatagában egyaránt jelen vannak a román, magyar és cigány árusok és vásárlók, úgy a fanyar iróniában és sok humorban bővelkedő előadás táncanyaga is Erdély és a Partium táncaira (román, magyar és cigány táncokra) épül.
 
 
Előadja a Duna Művészegyüttes tánckara és a Göncöl zenekar
Vendégművészek: Gera Gábor, Makó Péter Kádár Ignác
Koreográfusok: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt
Táncmester: Orza Calin, Farkas Tamás, Kökény Richárd, Sikentáncz Szilveszter, Vincze Levente
Zene: Gombai Tamás, Dulai Zoltán
Jelmez: Túri Erzsébet
Látvány: J.Zs.
Fény: Lendvai Károly
Asszisztensek: Bonifert Katalin, Vámos László
Rendező, művészet vezető: Juhász Zsolt
 
Előadás hossza: 70 perc (szünet nélkül)
 
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Duna Palota Nonprofit Kft.